‘Hakken laag’, ‘rug recht’. 2 Bekende uitspraken die vaak veelvuldig gebruikt worden tijdens lessen. Maar hoe je dat? En hoe zorg je dat het verbetert? Om die vragen goed te beantwoorden heb je kennis nodig van het menselijk lichaam door middel van histologie (leer van de weefsels), osteologie (leer van de beenderen), artrologie (leer van de gewrichten), kinesiologie (leer van de bewegingen) en myologie (leer van de spieren).

Vaak ligt de nadruk op verbeteren en gymnastiseren van het paard. Maar de ruiter/amazone zal daar in mee moeten gaan. Een goede basis heb je nodig van zowel paard als ruiter/amazone. Zonder goede basis mis je een belangrijke schakel in het communiceren met je paard. Het niveau waar je op dat moment rijd is niet van belang. Ook op hoger niveau kan het zijn dat je ergens een blokkade tegenkomt. Vaak word gedacht dat die blokkade vanuit het paard komt, wat ook mogelijk is. Maar er word niet aan gedacht dat het ook vanuit je eigen lichaam kan komen. Een kleine verandering daarin kan vaak al verschil maken. Wees bewust van je lichaam en wat het allemaal kan.

Door mijn combinatie van sportmasseur (NGS) en instructrice (NHB Deurne) ligt tijdens mijn lessen de nadruk op houding, communicatie, harmonie en balans van jullie als duo. Daardoor zijn de lessen geschikt voor ieder mens en ieder paard, ongeacht het ras, beginnend niveau, gevorderd niveau, recreatie niveau, dressuur en spring ruiters/amazones.

Paardrijden of een paard trainen is iets wat je op gevoel doet. Terwijl het heel nuttig kan zijn om er meer over na te denken wat je doet, of juist niet, waarom je iets wel of niet doet en of dat nu juist goed is of niet. Als je de logica en eenvoud meer gaat ontdekken, en ga je ook de actie – reactie van zowel jezelf als van je paard beter begrijpen.

*Hou er rekening mee dat een deel van de les soms ook naast het paard kan plaatsvinden, om de bewustwording te vergroten maak ik gebruik van trainingsattributen en/of oefeningen naast het paard.

*Ik ga altijd voor het beste resultaat. Daarom is het soms verstandig om bijvoorbeeld eerst een bepaalde spiergroep los te laten masseren of om een spier juist te ondersteunen met tape.

*Tarieven zijn inclusief reisvergoeding op Schouwen Duiveland en eiland Tholen.