Medical Taping is een vorm van tapen, om lichamelijke problemen te verhelpen en te voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, activeert de lichaamseigen herstelmechanismen, beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. De tape kan gebruikt worden voor houdingscorrecties, pijnbeïnvloeding, verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens en zwellingreductie. Maar ook bij bekende klachten als hooikoorts, gebroken en/of gekneusde rib/ribben, COPD, osgood schlatter (ontsteking groeikraakbeen, meestal bij jonge jongens tot 16 jaar), tinnitus (oorsuizen), menstruatieklachten, hielspoor, zweepslag, tenen lopen ( jonge kinderen ) en carpaal tunnel syndroom.

Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

Medical taping is dus enorm veelzijdig, op deze manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.

Een achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Er wordt gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort liftende werking heeft op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

 

De tape die ik gebruik is van het merk CureTape. De tape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. De tape is ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Afhankelijk van de gebruikte techniek en plaats op het lichaam kan het tot wel 10 dagen blijven zitten.

 

*De eerste keer dat u komt zal er eerst een intake gesprek (gratis) plaatsvinden, hierbij zal ik gegevens van u vragen om tot het beste behandelplan te komen.